Instagram


Facebook

Lær hvordan du kan bli en sjåfør med bedre selvtillit om vinteren


2023-10-31

Bild:Goodyear Norge

Goodyear presenterer norsk undersøkelse om vinterkjøring og neste generasjons vinterdekk

Vintersesongen er rett rundt hjørnet, men med den kommer mange utfordringer på veien. Goodyears nyeste norske undersøkelse viser at mange bilførere opplever utrygghet og redsel bak rattet om vinteren.

For å kunne hjelpe bekymrede sjåfører har Goodyear, i samarbeid med den anerkjente psykologen David Waskuri, samlet noen tips for å bli en sjåfør med bedre selvtillit i den kalde årstiden. Tipsene blir publisert samtidig som Goodyear presenterer neste generasjons Premium-vinterdekk for å møte de høye kravene fra norske bilførere.

I Goodyears nye undersøkelse har 500 nordmenn svart på spørsmål om kjøring under vanskelige vinterforhold og hvordan de best kan forberede seg før de legger ut på veien på vinterføre.

Dekkene bidrar til å redusere redselen for å kjøre på vinterføre
Resultatene viser at dekkene er en kritisk faktor for å redusere redselen bak rattet. Nesten ni av ti norske sjåfører mener det er viktig å ha de riktige dekkene om vinteren. To av fem nordmenn anser dekkene som svært viktige for å føle seg trygge på veien.

«Det er forståelig at vinterkjøring kan gjøre mange av oss nervøse. Å komme ut for ukjente værforhold som isete veier kan være utfordrende, men det finnes måter å redusere nervøsiteten og forberede seg på det uventede på. I tillegg til å investere i førsteklasses dekk finnes det enkle forberedelser som er enkle å utføre, for eksempel å sjekke bremsene og rengjøre lyktene – dette tar ikke særlig mye tid og bidrar til å øke sikkerheten på veien» sier Sonia Leneveu, Director Marketing Consumer Europe, Goodyear.

Forberedelser er nøkkelen til suksess
Det fremkommer også at de daglige forberedelsene gir indre trygghet når de skal kjøre bil. Siden isete vinduer er et vanlig problem i alle de nordiske landene, er det å skrape vinduene den vanligste forberedelsen før man kjører om vinteren, angitt av 59 prosent av respondentene. Å sjekke værmeldingene (41 prosent) og inspisere mønsterdybden (39 prosent) er også vanlige forberedelser.

Øk selvtilliten når du kjører om vinteren
Den barske vinteren er en bekymring for mange norske sjåfører, og hele 84 prosent [1] føler seg utrygge når de kjører under vanskelige vinterforhold. Isete veier er en bekymring for 51 prosent av nordmennene og to av fem nordmenn er rette for glatte og våte veier. For å føle seg mere trygg når man kjører om vinteren, holder 62 prosent av de norske sjåfører avstand til bilen foran. En annen måte å gi seg selv mere selvsikkerhet på er å ta seg bedre tid under kjøringen (55 prosent) eller redusere farten (49 prosent).Men det finnes andre metoder som kan hjelpe når du kjører under vanskelige forhold. David Waskuri, en anerkjent psykolog fra Sverige, tilbyr sine beste tips for å bli en mer selvsikker vintersjåfør.

Psykolog David Waskuris tips for vinterkjøring

1. Unngå distraksjoner
Mange ulykker skyldes distraherte sjåfører. Prating i telefonen eller med en passasjer eller å la tankene vandre til noe som har gjort deg irritert, sint eller spent kan skape distraksjoner. Hvis du kjenner på sterke følelser, fokuser på pusten. Trekk ut til siden og ta en pause hvis følelsene er i ferd med å ta overhånd.

2. Få nok hvile
Det er viktig å være uthvilt når man skal kjøre, siden trøtthet og slitenhet påvirker både reaksjonstiden og konsentrasjonsevnen. Derfor må du passe på å få sovet nok om natten før du skal sette deg bak rattet og også planlegge pauser langs veien hvis du skal kjøre langt. Hvis du plutselig føler deg trøtt mens du er på veien, er det helt kritisk for din egen og andres sikkerhet at du stopper og tar en hvil.

3. Øv deg opp igjen
Når vinteren kommer tilbake og veiene bli glatte, har mange glemt hvordan det var å kjøre på vinterføre forrige vinter. Øving og eksponering reduserer redselen, så hvis du føler deg utrygg, bør du bruke litt tid på å oppleve de tidige vinterforholdene på et stille sted. Øving på bremsing og akselerering vil gi deg økt selvtillit når du kommer ut på travlere veier senere. Ta med deg en erfaren sjåfør som kan gi deg veiledning hvis du trenger støtte.

4. Hold avstand
Pass på å holde tilstrekkelig avstand fra bilen foran deg, det gir deg tid til å reagere ved en eventuell bråstopp. Husk også at bremselengden øker avhengig av vær og føreforhold. Å holde tilstrekkelig avstand kan hjelpe deg å slappe av når du kjører og kan redusere nervøsiteten bak rattet, spesielt under utfordrende forhold.

5. Utøv mindfulness
Et verktøy som du kan bruke når som helst, både i og utenfor bilen, er mindfulness. Det handler om å fokusere fullt og helt på her og nå. Hvis du føler deg sint, bekymret eller stresset, finnes det enkle måter å slappe av på. Stopp bilen på et sted uten trafikk. Vend oppmerksomheten mot omgivelsene der du er. Hva ser du? Hva hører du? Konsentrer deg om deg selv. Hvordan føles bilsetet mot bena og ryggen? Ved å fokusere på kroppen og fokusere hjernen på akkurat her og nå kan redusere pulsen og ha en beroligende effekt. Når du konsentrerer deg på nåtiden, vil du slippe negative tanker, og det vil føre til at du føler deg mer avslappet og positiv.

Disse eksperttipsene kan hjelpe deg å bli en selvsikker person, ikke bare når du kjører, men også i hverdagen ellers. Samtidig er det viktig at bilen er riktig utstyrt for veiforholdene vinterstid. Undersøkelsen viser at mer enn halvparten av norske bilførere allerede bytter til vinterdekk for å forberede seg på vinteren, og et stort flertall er enige om at vinterdekk er svært viktig for å føle seg trygg gjennom den kalde årstiden.

«Vi hos Goodyear har som mål å utvikle de beste vinterdekkene for Norden og dermed bidra til at bilførerne føler seg mer selvsikre på veien og kan glede seg til noen av sine fineste opplevelser. I dag er jeg glad og stolt over å kunne presentere vårt helt nye vinterdekk basert på våre nyeste og mest avanserte teknologier. Dette produktet setter nye standarder for vinteregenskaper og oppfyller behovene for de mest krevende sjåførene i Norge», legger Leneveu til.

Gjør deg klar for vinteren med nye vinterdekk fra Goodyear
Goodyears nye vinterdekk er basert på de nyeste teknologiene som tar dekkegenskapene til nye høyder. Spesielle egenskaper gjør at dekkene er godt egnet for en rekke ulike biler, inkludert kraftige og tunge SUV-er og elbiler.

Det nye piggfrie dekket for nordiske forhold, Goodyear UltraGrip Ice 3, ble utviklet spesielt for nordisk vinterføre. Den frittstående nordiske testmyndigheten UTAC (tidlgiere Test World) bekrefter at UltraGrip Ice 3, sammenlignet med fire Premium-konkurrenter, er ledende på trekkraft, bremsing og håndtering på is samt håndtering på snø. [2] Det finske bilmagasinet Moottori ga dekket en førsteplass i sin vinterdekktest for 2023 og roste dekket for sine egenskaper på is og snø. [3]

«Om vinteren, når temperaturen faller og veiforholdene endrer seg, står nordiske bilførere igjen overfor utfordrende situasjoner. Utstyrt med våre nyeste vinterdekk og forberedt med Davids ekspertråd, kan de se frem til å kjøre med økt selvtillit den kommende sesongen», konkluderer Leneveu.Källa: Goodyear Norge


Tipsa en vän Skriv ut
Mest lästa

Elteco

Batcofra

Ramirent

Rosendalmaskin

HBM
Unica Media AB © 2022
Org.nr 556961-2624


Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Sverige


Spørsmål:
info(at)unicamedia.se
Annonse:
annons(at)unicamedia.se