Instagram


Facebook

To nye Havila Kystruten-skip i rute - Vil skape store verdier langs kysten2023-08-17

<span>Havila Polaris ankom Bergen sent tirsdag kveld. Fra 21. august er skipet i rute mellom Bergen og Kirkenes. </span>
Bild:Havila Kystruten
Havila Polaris ankom Bergen sent tirsdag kveld. Fra 21. august er skipet i rute mellom Bergen og Kirkenes. 

I natt kom Havila Polaris til Bergen – det første av to nye skip som skal trafikkere den historiske kystruten mellom Bergen og Kirkenes. Det vil skape store verdier for lokalt næringsliv, sier reiselivssjef i Ålesund og Sunnmøre.

- Endelig har vi Havila Polaris hjemme. Allerede før juli i fjor hadde vi et håp om å ta Havila Polaris hjem, og det er godt at vi etter lang ventetid endelig har henne i norsk farvann, sa administrerende direktør Bent Martini i Havila Kystruten da Polaris klappet til kai i Bergen natt til onsdag.

Havila Polaris setter kursen direkte til Tromsø om noen dager, der hun etter planen settes inn i rute 21. august, mens søsterskipet Pollux går inn i rute fra 23. august.

Havila Kystruten ankom Bergen natt til Onsdag, etter å ha blitt overlevert fra vervftet i Tyrkia. Foto: Ronny M. Olsen

 

Stor verdiskapning for lokalt reiseliv

Med en verdi på omtrent 150 millioner euro for hver av de fire Havila Kystruten-skipene, er investeringene ansett som en av de største i norsk reiseliv de siste årene. Med full kapasitet tar hver av skipene 468 køyer, og passasjerene kan velge om de vil seile fra havn til havn, eller om de vil bli med på en helhetlig reise langs norskekysten.

- Med de to siste skipene øker tilgjengeligheten til og i vår region ytterligere. Dette gir både turister og fastboende muligheter til å oppleve kystkulturen, fjordlandskapet og de unike byene på en fantastisk måte alle dager gjennom hele året, sier Tom Anker Skrede, Reiselivssjef i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre.

Tom Anker Skrede, Reiselivssjef i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre.

I tillegg til Bergen som snuhavn, legger Havila Kustruten-skipene til kai i Florø, Måløy, Torvik, Ålesund, Molde og Kristiansund. I sommerhalvåret går ruten også inn til Geirangerfjorden og Hjørundfjorden, mens om vinteren ligger skipene hele 10 timer til kai i Ålesund.

- Havila Kystruten har fokus på kvalitet og opplevelser, og tilbyr et variert utfluktsprogram. Disse aktivitetene er svært viktig for næringsaktørene og den lokale verdiskapningen, og da spesielt i lavsesongen høst-vinter, fortsetter reiselivssjefen.

Seiler lydløst og utslippsfritt i Geirangerfjorden og Hjørundfjorden

De nye Havila Kustruten-skipene, som alle er oppkalt etter kjente navn på stjernehimmelen, er i utgangspunktet bygget for utslippsfrie seilaser. I dag går de på en kombinasjon av flytende naturgass (LNG) og batteripakker, som gjør at de kan seile utslippsfritt i inntil fire timer av gangen på batteridrift.

- Det betyr at vi seiler i Geirangerfjorden og Hjørundfjorden utslippsfritt, fire år før Stortinget sa at det kom til å bli et krav i verdensarvfjordene. Vi velger naturlig nok også å gjøre det samme i Hjørundfjorden. I daglig drift gjør hybriddriften at vi reduserer utslipp med 35%, sammenlignet med tilsvarende skip som går på fossilt drivstoff. Det er ingen spillvann, og vi gjenbruker varme fra generatorer for å varme opp skipet og vannet ombord, forteller kommunikasjons- og markedsdirektør Lasse A. Vangstein i Havila Kystruten.

Havila sine skip seiler utslippsfritt gjennom Geirangerfjorden og Hjørundfjorden.

Skipene er så og si identiske, både utvendig og innvendig, noe som betyr at man kan hope på og av på en reise langs kysten uten å knapt oppdage at du er på forskjellige skip. Ifølge reiselivssjefen i Ålesund betyr det at folk kan få en helhetlig opplevelse, bygget på kvalitet og bærekraft.

- Havila Kystruten har ikke bare fokus på kvalitet og opplevelse, men også bærekraft gjennom reisen. At skipene velger nullutslipp på deler av fjordreisen gjør det hele bare enda viktigere og enda bedre, sier Skrede.

Maten er halve opplevelsen

I tillegg til en mer miljøvennlig reise langs fjordkysten, kan Havila skipene skilte med store oppholdsområder med gulv-til-tak vinduer og romslige standardlugarer på 15 kvadratmeter. Men det er matkonseptet ombord som Havila Kystruten har fått størst oppmerksomhet for i sin første tid langs kysten.

- Vi har et matkonsept der alt serveres som a la carte. Det er en smårettløsning med en meny som er i konstant endring etter hvert som vi beveger oss langs kysten, og maten som serveres er laget med kortreiste og lokalproduserte råvarer, forteller Vangstein.

Valget av matkonsept vil ifølge Vangstein redusere matavfallet med hele 60 tonn med fire skip i full drift, sammenlignet med skip som har buffetrestauranter. Likevel skal du aldri trenge å gå sulten fra restauranten.

- Alle rettene blir servert på en lekker måte, og alt på tallerkenen skal i utgangspunktet kunne spises. Vårt mål var å redusere matsvinn til maks 75 gram per passasjer. I 2022 nådde vi 71 gram på de to skipene, sier Vangstein.

Med de to nye skipene i drift, vil antallet avganger fra Bergen dobles fra seks til 12 avganger i måneden. Skipene legger til kai i Bergen klokken 14:45, før de legger ut på ny reise nordover klokken 20.30.

Bilde tatt fra en av lugarene på Havila Polaris. Foto: Martin Giskegjerde / Oclin


Kilde: 

Tipsa en vän Skriv ut
Mest lästa

Elteco

Batcofra

Ramirent

Rosendalmaskin

HBM
Unica Media AB © 2022
Org.nr 556961-2624


Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Sverige


Spørsmål:
info(at)unicamedia.se
Annonse:
annons(at)unicamedia.se