Få bedrifter i Norden er klare for truslene fra kvanterevolusjonen


2024-11-12

Et globalt kappløp pågår akkurat nå for å utvikle de første fullt fungerende kvantedatamaskinene, som har kapasitet til å utføre komplekse beregninger på en brøkdel av den tiden dagens datamaskiner krever.  
Bild:GlobalConnect
Et globalt kappløp pågår akkurat nå for å utvikle de første fullt fungerende kvantedatamaskinene, som har kapasitet til å utføre komplekse beregninger på en brøkdel av den tiden dagens datamaskiner krever. 
 


Kvanterevolusjonen nærmer seg raskt, men kun 21 prosent av selskapene i Skandinavia har en tydelig forståelse av hvordan kvanteteknologi kan påvirke deres virksomhet – både positivt og negativt. Dette kommer frem i en ny undersøkelse med IT-sjefer fra over 200 selskaper. Med kvantedatamaskiner som snart kan bli en realitet, står selskaper og organisasjoner overfor nye sikkerhetsutfordringer som kan påvirke alt fra databeskyttelse til konkurranseevne.


– Organisasjoner, enten de er private eller offentlige, må begynne å håndtere sikkerhetsrisikoene som kvanterevolusjonen vil medføre allerede nå – før det er for sent. Hvis vi kan sikre at den digitale infrastrukturen vår er robust og sikker, kan vi fokusere på alle de fantastiske mulighetene kvanteteknologien kan tilby, sier Anna Granö, EVP i B2B i GlobalConnect. GlobalConnect er en stor norsk og nordisk aktør innen fiber, og over 50 prosent av alle data i Norden går gjennom GlobalConnects nettverk.

– Det at undersøkelsen vår viser at så få som 21 prosent mener de har kunnskap om denne store endringen, er bekymringsfullt, legger Granö til.

Muligheter eller trusler? Det globale kappløpet innen kvanteteknologi er i gang
Et globalt kappløp pågår akkurat nå for å utvikle de første fullt fungerende kvantedatamaskinene, som har kapasitet til å utføre komplekse beregninger på en brøkdel av den tiden dagens datamaskiner krever. Dette gir enorme fordeler innen områder som medisinsk forskning, AI og materialvitenskap. Men det skaper også store sikkerhetsutfordringer, særlig når det gjelder å beskytte sensitive data, som kvantedatamaskiner raskt kan gjøre sårbar.

Sverige i tet, Norge midt på, Danmark henger etter – hvor godt forberedt er vi i Skandinavia?
Hvor godt forberedt selskapene er på fremtidens muligheter, utfordringer og trusler, varierer sterkt mellom de ulike landene. I Norge svarte 51 prosent av IT-sjefene at de føler seg godt eller svært godt forberedt. Tilsvarende tall i Sverige var 57 prosent, mens det i Danmark bare var 43 prosent. Når det gjelder kunnskap om kvanteteknologiens muligheter og trusler, ligger svenske IT-sjefer i front, der 28 prosent oppgir at de har god eller svært god kunnskap, sammenlignet med 13 prosent i Norge og 23 prosent i Danmark.

Små og store selskaper: Hvem har best innsikt i kvanteteknologi?
Kunnskapen om kvanteteknologi varierer også avhengig av selskapsstørrelse og bransje. IT-sjefer i selskaper med over 300 ansatte har best innsikt i kvanteteknologi, der 23 prosent svarer at de har god kjennskap. Imidlertid er forskjellen mot selskaper med 150–200 ansatte liten, kun 4 prosent. Omsetning ser ikke ut til å påvirke kunnskapsnivået nevneverdig, så lenge selskapet passerer en årlig omsetning på 700 millioner svenske kroner (om lag 728 millioner norske kroner). Der lå kunnskapsnivået stabilt på 25 prosent.

Informasjons- og kommunikasjonsbransjen, sammen med virksomheter innen juss, økonomi, vitenskap og teknologi, topper kunnskapslisten, og hele 43 prosent av de spurte oppgir at de har god eller svært god kunnskap om kvanteteknologi. I en sammenligning mellom privat og offentlig sektor viste det seg at IT-sjefer i offentlig sektor har noe bedre kjennskap til kvanteteknologi enn deres motparter i privat sektor, med 25 prosent sammenlignet med 22 prosent.

Start med en sårbarhetsanalyse
For selskaper som ønsker å være rustet for kvanteteknologiens inntog, er første steg å gjennomføre en sårbarhetsanalyse. Ved å identifisere hvilke data som er særlig sensitive, og hvordan de kan påvirkes av kvantedatamaskiner, kan selskapene bygge en strategi for å beskytte systemene sine.

– Alle må begynne med å tenke på hvilke data de har som er ekstra sensitive, og hvordan de kan trues av kvantedatamaskiner. Deretter bør man kontakte nettverksleverandørene sine og spørre hva de gjør for å sikre at infrastrukturen deres er kvantesikker, avslutter Anna Granö i GlobalConnect.


Kilde: GlobalConnect